Każdy z nas doskonałe zna smak kompotu. Napój gasi pragnienie, jest smaczny, a do tego ma wiele zalet zdrowotnych. Najczęściej przyrządza się go z owoców sezonowych: truskawek, wiśni, porzeczek, jabłek, śliwek czy rabarbaru. W zależności od upodobań można dodawać do niego pełne aromatu przyprawy – anyż, goździki, miętę itp.
Co zrobić, gdy po wypiciu pysznego kompotu zostaną po nim resztki owoców?
Nie warto ich wyrzucać, przecież szkoda marynować żywności, tym bardziej, że istnieje inne lepsze rozwiązanie. Można je zjeść np. zrobić z nich smaczny dżem lub dodać do porannego musli i jogurtu naturalnego. Jednak nie każdemu odpowiada smak rozgotowanych i lekko kwaśnych owoców. Najlepszym pomysłem na zużycie tych owoców jest zrobienie domowego ciasta.
Ewa Wachowicz ciągle fascynuje swoimi pomysłami kulinarnymi i już nie raz pokazywała nam, że nie ma rzeczy nieosiągalnych. Kiedy zostają jej resztki owocowe z kompotu, nie wyrzuca ich, ale piecze świetne ciasto. Podzieliła się prostą i szybką recepturą, w której wykorzystała dereń i śliwki. Ale jeśli zostały wam inne owoce z kompotu (np. czereśnie, jabłka, porzeczki), to naturalnie możecie właśnie ich użyć.
Składniki:
śliwki z kompotu
4 łyżki wody
250 g masła
dereń z kompotu
2 jajka
2 szklanki mąki
¾ szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
cukier puder do dekoracji
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Rozpuść w rondelku masło, dodaj cukier waniliowy i zwykły cukier. Całość dobrze pomieszaj i podgrzej – pilnuj, aby składniki się nie zagotowały. Następnie zdejmij rondelek z ognia i odstaw masę do przestudzenia. Przesiej do miski mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, wlej wodę i dodaj żółtka – zmiksuj wszystkie składniki. Ubij białka na sztywno. Przy użyciu drewnianej łyżki ostrożnie połącz z masą. Przyszykuj tortownicę (średnica 25 cm), posmaruj ją masłem, spód wyłóż papierem do pieczenia. Dodatkowo brzegi formy posyp bułką tartą. Wlej ciasto, wyrównaj powierzchnię i ułóż na niej owoce odcedzone z kompotu. Nastaw piekarnik na 180°C i piecz deser około 50 minut. Po tym czasie powinno nabrać złotego koloru. Wyjmij deser z pieca, a gdy trochę ostygnie oprósz go cukrem pudrem.