Rolada jabłkowa to pyszny deser, który zrobisz o wiele szybciej niż tradycyjną szarlotkę. Wystarczy tylko zetrzeć jabłka, zalać je ciastem, zawinąć i upiec. Obłędna w smaku i banalnie prosta w przygotowaniu, wypróbuj tej receptury!
Rolada z dodatkiem pysznych jabłek ma niezwykły smak. Idealna alternatywa dla szarlotki i jabłecznika, a w dodatku błyskawiczna w wykonaniu. Składa się ze startych i soczystych jabłek doprawionych cynamonem i biszkoptu, który je idealnie dopełnia smakowo. Poznaj przepis i koniecznie wypróbuj! Twoi bliscy będą zachwyceni!
Rolada jabłkowa – szybki i pyszny deser a’la szarlotka
Składniki na ciasto:
› 120 g mąki pszennej
› 120 g cukru
› 3 jajka
› 1 łyżeczka proszku do pieczenia
› odrobina cukru wanilinowego
Składniki na nadzienie:
› 4 jabłka
› 2 łyżeczki cukru
› cynamon do smaku
› 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Jabłka zetrzyj na tarce o średnich oczkach, dodaj do nich cukier, cynamon i sok z cytryny, a następnie wymieszaj. Przygotuj ciasto: do miski wbij jajka, dodaj cukier i cukier wanilinowy, następnie wymieszaj i stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż na nim jabłka, a potem wylej na nie ciasto i wyrównaj powierzchnię. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 25 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika, obróć jabłka przy pomocy deski i usuń papier do pieczenia. Zwiń szybko ciasto w roladę, a następnie odstaw do wystudzenia. I gotowe!