Wegańskie produkty stanowią coraz większą rolę na rynku. Okazuje się, że przy ich użyciu można również przygotować wiele tradycyjnych potraw, takich jak na przykład smalec.
Coraz więcej osób decyduje się na dietę wegańską lub wegetariańską. Możliwość zrezygnowania z produktów pochodzenia zwierzęcego nie sprawia jednak, że niemożliwe jest przyrządzenie różnych potraw.
Poniższa propozycja wegańskiego smalcu z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, którzy chcą spróbować czegoś nowego.
Składniki:
200 g kaszy jaglanej
1 cebula
1 jabłko
2 łyżki oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Po odcedzeniu i ostudzeniu blendujemy ją na gładką masę, natomiast cebulę i jabłko kroimy w drobną kostkę, po czym podsmażamy je na oleju kokosowym.
Po zeszkleniu się cebuli i jabłka dodajemy je do kaszy i jeszcze raz wszystko blendujemy, doprawiając do smaku. Gotową masę wkładamy do lodówki, aby zgęstniała.