Sos aioli przyrządzony na bazie pieczonego czosnku jest pysznym pomysłem na wzbogacenie wielu potraw. Wystarczy użyć kilku składników i poświęcić kilka minut, aby cieszyć się pysznym smakiem.
Sos aioli jest idealnym dodatkiem do burgerów, kanapek, sałatek czy frytek. Cała tajemnica leży w procesie pieczenia czosnku, który dodaje wspaniałego aromatu i smaku.
Składniki:
1 główka czosnku
150 ml majonezu
oliwa extra vergine
sok z 1/4 cytryny
sól i świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Główkę czosnku owijamy w aluminiową folię, kropimy oliwą i solimy, po czym pieczemy przez godzinę. Następnie wyciskamy czosnek z łupinek, rozgniatamy widelcem i mieszamy z majonezem i sokiem z cytryny. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.