Obiad stworzony z mięsnego składnika bardzo często wymaga użycia aromatycznego sosu. W sklepach znajdziemy wiele propozycji, jednak domowa wersja jest zdecydowanie lepsza.
Sos do mięsa jest niemal nieodzownym składnikiem każdej obiadowej pieczeni. Nawet najbardziej suchy rodzaj mięsa może dzięki temu być lepszy. Poniższy przepis pozwala to uzyskać.
Składniki:
2 szklanki płynu po pieczeniu mięsa
1 szklanka wody lub bulionu mięsnego
3 łyżeczki mąki
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy sos z pieczenia mięsa i wodę. Gotujemy do wrzenia i redukujemy przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. Po odparowaniu części wody odcedzamy płyn przez sitko.
Płyn z powrotem przelewamy do garnka i ponownie zagotowujemy. Mąkę mieszamy z odrobiną wody i wlewamy do gotującego się sosu. Mieszamy i czekamy, aż całość zgęstnieje. Całość można doprawić solą i pieprzem.