Sos chrzanowy jest jednym z najlepszych dodatków do jajek na różne sposoby, ziemniaków czy sałatek. Bez większego problemu możemy go przygotować we własnym domu i zachwycić domowników.
Chrzan sam w sobie jest znakomitym dodatkiem do różnego rodzaju mięs. Przygotowany na jego bazie sos może być również znakomitym dodatkiem do wielu potraw, które dzięki niemu zyskają zupełnie nowy smak.
Składniki:
200 ml śmietanki 30%
średniej wielkości korzeń chrzanu
sól
biały pieprz
sok z cytryny
120 ml wody lub bulionu warzywnego lub drobiowego (może być z kostki rosołowej)
2 łyżki mąki pszennej
opcjonalnie: cukier
Sposób przygotowania:
Korzeń chrzanu dokładnie obieramy i myjemy, a następnie ścieramy go na tarce. Następnie wlewamy 120 ml zimnej wody lub bulionu do szklanki i dosypujemy 2 łyżki mąki pszennej, po czym dokładnie mieszamy. Potem wlewamy 200 ml śmietanki do rondelka i łączymy z 2 łyżkami chrzanu, solimy, pieprzymy i dolewamy soku z cytryny.
Sos gotujemy przez około cztery minuty na małym ogniu. Do gotującego się sosu dolewamy wodę lub bulion z mąką. Nie przerywając gotowania ciągle mieszamy, aż uzyskamy odpowiednią gęstość sosu.