Zupa pieczarkowa jest jednym z tych pomysłów na obiad, które nie wymagają zbyt dużego czasu na przygotowanie. Wersja z makaronem dodatkowo sprawia, że wszyscy domownicy będą zachwyceni.
W polskiej kuchni znajdziemy wiele pysznych zup. Jedną z nich niewątpliwie jest zupa pieczarkowa, której walory smakowe są uwielbiane przez wiele osób. Poniższy przepis pozwala przygotować pyszny obiad.
Składniki:
porcja warzywna na bulion
ok. 2 kg pieczarek
cebula
czosnek
świeża pietruszka
śmietana 12% – 200 ml
masło – ok. 2 łyżki
makaron muszelki, ok. 500 g
oliwa z oliwek
olej
pieprz, sól, tymianek dla smaku
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy około 2 litry bulionu warzywnego lub rozpuszczamy 4 kostki rosołowe w 2 litrach wody. Pieczarki czyścimy, kroimy je w plasterki i podsmażamy na oleju. Cebulę kroimy na 3 części i dzielimy w piórka, a czosnek drobno siekamy i lekko podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy pieczarki, cebulę i czosnek do bulionu, po czym gotujemy przez 15 minut.
Zaczynamy gotować makaron. Wrzucamy go do wrzątku i gotujemy przez tyle minut ile podano na opakowaniu. Śmietanę hartujemy, dodajemy śmietanę i masło, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.