Mąka jest nieodzownym elementem wielu potraw. Jest także składnikiem, na którego termin ważności relatywnie rzadko zwracamy uwagę. Istnieje pewien sposób, dzięki któremu można to łatwo sprawdzić.
Najpopularniejszym rodzajem mąki w polskich domach jest mąka pszenna. Jest ona składnikiem naleśników, pierogów czy ciast. Trudno czasem pomyśleć, że mąka może po pewnym czasie się przeterminować.
Standardowo termin ważności mąki to od 3 do 8 miesięcy. Najlepszym sposobem na sprawdzenie jej świeżości jest powąchanie. Świeża ma delikatny i neutralny zapach. Nieświeża odrzuca i ma ostry lub nawet kwaśny zapach. Przeterminowana mąka może być odbarwiona.
W skrajnych przypadkach na przeterminowanej mące może się pojawić zielona pleśń. W takiej sytuacji pod żadnym pozorem nie wolno jej spożywać. Jak najszybciej należy ją wtedy wyrzucić.