Jak sprawdzić świeżość mąki?

Fot. Pixabay.com

Mąka jest nieodzownym elementem wielu potraw. Jest także składnikiem, na którego termin ważności relatywnie rzadko zwracamy uwagę. Istnieje pewien sposób, dzięki któremu można to łatwo sprawdzić.

   

Najpopularniejszym rodzajem mąki w polskich domach jest mąka pszenna. Jest ona składnikiem naleśników, pierogów czy ciast. Trudno czasem pomyśleć, że mąka może po pewnym czasie się przeterminować.

Standardowo termin ważności mąki to od 3 do 8 miesięcy. Najlepszym sposobem na sprawdzenie jej świeżości jest powąchanie. Świeża ma delikatny i neutralny zapach. Nieświeża odrzuca i ma ostry lub nawet kwaśny zapach. Przeterminowana mąka może być odbarwiona.

   

W skrajnych przypadkach na przeterminowanej mące może się pojawić zielona pleśń. W takiej sytuacji pod żadnym pozorem nie wolno jej spożywać. Jak najszybciej należy ją wtedy wyrzucić.

Udostępnij:
     

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę