Chrupiące udka z kurczaka to pyszny obiad, który pokochają wszyscy, a zwłaszcza dzieci. Panierka jest niezwykle chrupka i pyszna, a w dodatku przygotujesz ją błyskawicznie. Poznaj przepis!
Pieczone udka w piekarniku nie muszą być nudne – wystarczy, że przygotujesz je w pysznej i obłędnie chrupiącej panierce. Panierowane podudzia są miękkie i soczyste w środku, mięso samo odchodzi od kości, a panierka smakuje lepiej, niż ta z KFC! Poznaj obłędny przepis na pyszne udka kurczaka.
Chrupiące udka z kurczaka – pyszne i soczyste. Przepis
Składniki:
» 8 z kurczaka
» 80 g krakersów
» 50 g sera drobno startego
» sól i pieprz
» pół łyżeczki słodkiej papryki
» 1 jajko
» 50 ml mleka
Przygotowanie:
Krakersy wsyp do miski i rozdrobnij je tłuczkiem do ziemniaków bardzo drobno. Ser zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach, a następnie dodaj do krakersów i wymieszaj. Dodaj do panierki sól, pieprz oraz słodką paprykę i ponownie wymieszaj.
Do drugiej miski wbij jajko oraz wlej mleko, a potem całość rozmieszaj widelcem, aż się połączą. Udka z kurczaka posól lekko oraz posyp pieprzem, a następnie maczaj kolejno w jajku i panierce. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i układaj opanierowane mięso.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni i włóż blaszkę z udkami na 30 minut. Po upieczeniu podawaj je z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, frytkami, ryżem i surówką lub z ketchupem albo sosem czosnkowym.