Udka z kurczaka – upiecz je w ten sposób, a będą niezwykle soczyste

udka z kurczaka

Udka z kurczaka są świetnym daniem obiadowym, w dodatku szybkim w wykonaniu. Dobrze doprawione, soczyste i chrupiące z wierzchu to połączenie idealne! Nie masz pomysłu na obiad i szukasz ciekawych przepisów? To koniecznie sprawdź genialny sposób na udka, które rozpływają się w ustach!

   

Wiele osób nie lubi przygotowywać tej części kurczaka, bo zdarza się, że wychodzi zbyt twarda i sucha. Ale jest na to sposób, który sprawi, że będą soczyste, delikatne i dosłownie rozpłyną się w ustach! Idealny pomysł na sobotni obiad, w dodatku banalnie prosty i szybki.

Udka z kurczaka – jak upiec, żeby były soczyste? Jest tylko jeden najlepszy sposób

udka z kurczaka

   

Jeśli chcesz, aby udka z kurczaka były soczyste i miękkie, to nie możesz zapomnieć o ich wcześniejszym zamarynowaniu. Najbardziej popularną marynatą jest mleko, ale okazuje się, że jest lepszy sposób! A mianowicie chodzi tu o jogurt grecki z przyprawami.

Po zamarynowaniu wykonaj mix przypraw (na 4 ćwiartki): pół łyżeczki soli, pieprz do smaku, łyżeczka słodkiej i ostrej papryki, przyprawy do kurczaka, łyżeczka chrzanu ze słoiczka, 2 ząbki czosnku. Wszystko połącz i wymieszaj, a następnie dodaj 400 ml jogurtu greckiego.

   

Wymieszaj i włóż do niej udka z kurczaka, potem włóż do lodówki. Najlepiej jeśli mięso spędzi w marynacie kilka godzin. Przez ten czas udka nabiorą smaku, wyrazistości i będą bardzo soczyste po upieczeniu.

     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

OBSERWUJ ShareInfo.pl na Google News