Coraz więcej ludzi postanawia grillować na świeżym powietrzu. To zajęcie, które pozwala miło spędzić czas z bliskimi i skosztować pysznych dań z rusztu. Okazuje się, że podczas grillowania nie powinniśmy łączyć pewnych pokarmów, gdyż mogą mieć zły wpływ na nasz organizm. Przykładem jest, chociażby kiełbasa i popularny napój. Ich połączenie może niekorzystnie odbić się na naszym zdrowiu.
Zazwyczaj podczas uczty grillowej sięgamy po kiełbasę. Mięsny rarytas nie ma sobie równych i chyba każdy za nim przepada, jednak kiełbasa jest dość tłusta i ciężkostrawna. Kolejnym produktem, który cieszy się sporą popularnością podczas grillowania, jest piwo. Właśnie tego napoju nie należy łączyć z potrawami z rusztu obfitującymi w tłuszcz. Połączenie tłustej kiełbasy i piwa istotnie obciąża nasz organizm.
Przewód pokarmowy najpierw próbuje strawić alkohol. W tym samym czasie następuje spowolnienie spalania tłuszczu i może on odkładać się w tkankach. Słód zawarty w piwie nasila wytwarzanie insuliny, co może przyczynić się nie tylko do rozwoju otyłości, lecz także cukrzycy.
Grillowanie wcale nie musi być niezdrowe
Oprócz jedzenia warto wybrać właściwe urządzenie do grillowania. Dobrze sprawdzają się grille gazowe oraz elektryczne. Jeżeli mamy grill węglowy, w takim przypadku wybierzmy węgiel z drzew liściastych.
Niezalecane są również gotowe produkty do grillowania, zazwyczaj w postaci różnego rodzaju marynat. Często znajduje się w nich wiele związków wzbogacających smak, niekoniecznie zdrowych dla naszego organizmu.
Pamiętajmy o tym, aby zbyt mocno nie przypalać pożywienia na grillu. Węgiel obecny na nadmiernie przypieczonych specjałach znacznie obciąża żołądek i ma działanie rakotwórcze. Po grillowaniu warto dokładnie wyczyścić ruszt.