Jak usmażyć omlet, żeby był puszysty i wilgotny? Okazuje się, że jest to banalnie proste, ale należy jednak przestrzegać kilku ważnych wskazówek. Poznaj najlepszy sposób i przepis!
Wiele osób ma problem z usmażeniem idealnego omleta – puszystego i wilgotnego. Zamiast tego, wychodzi zbity i suchy, dlatego dziś przedstawiamy rewelacyjny sposób, który musisz wypróbować. Dzięki temu twój omlet będzie najlepszy w smaku.
Jak usmażyć omlet, żeby był puszysty i wilgotny? Zastosuj ten trik
Smażenie omleta to najważniejsza część. Aby był idealny, musisz przestrzegać kilku ważnych wskazówek!
⇒ Po pierwsze – nie wlewaj omleta na najmocniej rozgrzaną patelnię. Najlepiej rozgrzej ją na średnim ogniu i dopiero wtedy wlej omlet.
⇒ Po drugie, przed wylaniem omleta na patelnię, umieść wszystkie składniki w słoiku, zamknij i potrząsaj przez chwilę. Dzięki temu będzie bardzo puszysty i lekki.
⇒ Po trzecie, przykryj patelnię pokrywką i smaż omlet na bardzo małym ogniu. To sprawi, że będzie obłędnie wilgotny.
Przepis na najlepszy omlet jajeczny
Składniki:
» 3 jajka
» 2 łyżki mleka
» 2 łyżki mąki
» szczypta proszku do pieczenia
» szczypta soli i cukru
» oliwa
Dodatkowo:
» szczypiorek lub cebula
» 2 plasterki szynki
» 2 plasterki wędzonego boczku
» 3 plastry żółtego sera
Przygotowanie:
1. Pokrój szczypiorek, szynkę, boczek oraz zetrzyj ser na najdrobniejszych oczkach.
2. Do słoika wbij jajka, wlej mleko i wsyp mąkę, szczyptę proszku do pieczenia, sól, pieprz oraz oliwę. Całość potrząsaj przez kilka minut.
3. Na patelnię wlej odrobinę oleju, rozgrzej na średnim ogniu, następnie od razu wlej omlet ze słoika. Przykryj pokrywką i smaż przez 2 minuty, a potem dodaj na wierzch pokrojone dodatki. Przykryj ponownie pokrywką i smaż na najmniejszym ogniu przez 5 minut.
I gotowe! Do omleta możesz podać także pokrojone pomidorki. Smacznego!