Rodzynki opadają w cieście? Co zrobić, żeby temu zapobiec? Okazuje się, że jest na to rewelacyjny i bardzo skuteczny sposób, dlatego sprawdź i koniecznie go wypróbuj!
Rodzynki najczęściej dodajemy do sernika, bo nadają mu bardziej wyrazistego smaku i lepszego wyglądu. Problemem jednak jest ich opadanie na samo dno ciasta, przez to nie rozkładają się równomiernie tak, jak powinny. Jest na to pewien sposób, który rewelacyjnie sobie z tym poradzi!
Rodzynki opadają w cieście? Poznaj niezawodny sposób!
Aby rodzynki nie opadały na samo dno ciasta, wystarczy, że wsypiesz je wcześniej do miseczki, następnie zalejesz gorącą wodą lub winem i zostawisz na 10-15 minut. Po tym czasie odcedź je i wyłóż na czystą ściereczkę by je osuszyć. Przed wrzuceniem ich do masy, posyp je lekko mąką i wymieszaj, by wszystkie były w niej dobrze obtoczone.
Ten sposób jest najlepszy i co najważniejsze – skuteczny, dlatego zapisz sobie ten trik i koniecznie wypróbuj w swojej kuchni. Z pewnością się nie zawiedziesz i twoje ciasto będzie mieć idealnie rozłożone rodzynki.