Sernik jest jednym z ulubionych ciast Polaków, jednak sporo trudności przysparza jego upieczenie, głównie z uwagi na konsystencję tego ciasta. Poniższy przepis pozwala jednak uniknąć tego problemu!
Składniki:
8 jaj
6 łyżek słodzika (ewentualnie cukru, lecz wtedy nie będzie dietetyczny)
1 cukier wanilinowy
1 kg sera twarogowego mielonego, do serników
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Potem oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy do nich słodzik i cukier waniliowy. Mieszamy aż do połączenia składników. Następnie wlewamy żółtka do piany i znowu ubijamy. Potem dodajemy rozdrobniony twarów i miksujemy.
Dodajemy do masy mąkę ziemniaczaną i mieszamy drewnianą łyżka. Następnie wykładamy formę papierem do pieczenia i wlewamy całe ciasto. Pieczemy przez 40 minut. Po tym czasie czekamy aż ostygnie.