Pixabay.com

Sernik jest jednym z ulubionych ciast Polaków, jednak sporo trudności przysparza jego upieczenie, głównie z uwagi na konsystencję tego ciasta. Poniższy przepis pozwala jednak uniknąć tego problemu!

Składniki:

8 jaj
6 łyżek słodzika (ewentualnie cukru, lecz wtedy nie będzie dietetyczny)
1 cukier wanilinowy
1 kg sera twarogowego mielonego, do serników
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Potem oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy do nich słodzik i cukier waniliowy. Mieszamy aż do połączenia składników. Następnie wlewamy żółtka do piany i znowu ubijamy. Potem dodajemy rozdrobniony twarów i miksujemy.

Dodajemy do masy mąkę ziemniaczaną i mieszamy drewnianą łyżka. Następnie wykładamy formę papierem do pieczenia i wlewamy całe ciasto. Pieczemy przez 40 minut. Po tym czasie czekamy aż ostygnie.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: Cezary K.

Redaktor strony ShareInfo.pl | Kategorie tekstów: Wiadomości, Kulinaria