REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaPyszny przepis na fasolkę szparagową. Takiej wersji jeszcze nie było!

Pyszny przepis na fasolkę szparagową. Takiej wersji jeszcze nie było!

YouTube | SmakowiteDania

Fasolka szparagowa jest długo wyczekiwanym produktem, który stanowi świetne wzbogacenie diety. Poniższa propozycja podania fasolki z porem i boczkiem jest idealnym pomysłem na pożywny obiad.

REKLAMA

Składniki:

300 g zielonej fasolki szparagowej
bazylia (opcjonalnie)
około 80 g pokrojonego boczku, suszonego boczku pancetta / szynki / prosciutto
sól morska i świeżo zmielony pieprz
1 por
1-2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy (opcjonalnie)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku drobno starty
3 łyżki pestek dyni, orzeszków pinii lub słonecznika

Sposób przygotowania:

REKLAMA

Fasolkę myjemy i odcinamy końcówki. W większym garnku gotujemy osoloną wodę, i gotujemy fasolę przez 4-5 minut. W międzyczasie na patelnie podsmażamy boczek, po czym dodajemy cienko pokrojonego pora i smażymy razem przez 2-3 minuty. Potem dodajemy fasolę, pestki dyni i czosnek, a na koniec kolendrę. Posypujemy solą, pieprzem i listkami bazylii.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Cezary
Redaktor i dziennikarz z ponad 10-letnim doświadczeniem. Skupia się na faktach, bieżących wiadomościach i tematach, które będą interesujące dla każdego czytelnika. Główny cel - aby każdy tekst odpowiadał na wszelkie pytania czytelnika.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA