Puszyste ciasto w 5 minut smakuje lepiej niż biszkopt, dlatego każdy smakosz musi je spróbować. Ciasto jest niezwykle puszyste i lekkie jak chmurka, a w dodatku błyskawiczne!
Ten wypiek sprawdzi się na każdą okazję, bo jego przygotowanie jest tak szybkie, że z pewnością będziesz robić je co kilka dni. Smakuje lepiej od klasycznego biszkoptu, bo jest bardziej lekkie i puszyste. Wystarczy tylko kilka składników i ciasto gotowe! Poznaj przepis i koniecznie wypróbuj!
Puszyste ciasto w 5 minut – tak puszyste, że rozpływa się w ustach. Przepis
Składniki:
» 2 jajka
» 100 g cukru
» 10 g cukru wanilinowego
» 70 ml oleju
» 100 ml mleka
» 160 g mąki
» 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Do miski dodaj jajka i wsyp cukier, następnie zmiksuj przez chwilę. Wlej mleko, potem olej i ponownie zmiksuj.
Wsyp do masy przesianą mąkę, dodaj proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Wszystko wymieszaj drewnianą łyżką do momentu, aż masa będzie gładka i jednolita.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i nasmaruj lekko masłem, następnie wlej masę i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piecz do suchego patyczka około pół godziny.
Po upieczeniu posyp cukrem pudrem i podawaj ze szklanką mleka. Smacznego!