Puszyste ciasto w 5 minut

Puszyste ciasto w 5 minut smakuje lepiej niż biszkopt, dlatego każdy smakosz musi je spróbować. Ciasto jest niezwykle puszyste i lekkie jak chmurka, a w dodatku błyskawiczne!

Ten wypiek sprawdzi się na każdą okazję, bo jego przygotowanie jest tak szybkie, że z pewnością będziesz robić je co kilka dni. Smakuje lepiej od klasycznego biszkoptu, bo jest bardziej lekkie i puszyste. Wystarczy tylko kilka składników i ciasto gotowe! Poznaj przepis i koniecznie wypróbuj!

Puszyste ciasto w 5 minut – tak puszyste, że rozpływa się w ustach. Przepis

Puszyste ciasto w 5 minut

Składniki:

» 2 jajka

» 100 g cukru

» 10 g cukru wanilinowego

» 70 ml oleju

» 100 ml mleka

» 160 g mąki

» 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Do miski dodaj jajka i wsyp cukier, następnie zmiksuj przez chwilę. Wlej mleko, potem olej i ponownie zmiksuj.

Wsyp do masy przesianą mąkę, dodaj proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Wszystko wymieszaj drewnianą łyżką do momentu, aż masa będzie gładka i jednolita.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i nasmaruj lekko masłem, następnie wlej masę i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piecz do suchego patyczka około pół godziny.

Po upieczeniu posyp cukrem pudrem i podawaj ze szklanką mleka. Smacznego!

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: Kornelia

Redaktorka strony ShareInfo.pl | Kategorie tekstów: Kulinaria, Ciekawostki, Gwiazdy, Wiadomości