Mitem jest, że krewetki są ekskluzywnym i drogim daniem i mogą sobie na nie pozwolić tylko osoby zamożne. Takie przekonanie sprawia, że ludzie nieczęsto sięgają po owoce morza na co dzień. Mimo to, ich przyrządzenie w domu jest bardzo proste, a w sklepach bez większego problemu znajdziemy skorupiaki w naprawdę niewygórowanych cenach.
Świeże krewetki po zakupie należy włożyć do lodówki i przechowywać maksymalnie 2 dni (przed zjedzeniem). Nie należy kupować skorupiaków z czarnymi przebarwieniami na pancerzu – to znak, że nie są świeże.
Krewetki mogą być daniem głównym, jak i znakomitą przekąską. Można je smażyć, grillować lub dusić. Są wytwornym dodatkiem do różnych sałatek, sosów i zup. Dziś prezentujemy przepis na pyszne pieczone krewetki z dodatkiem masła i czosnku.
Składniki:
3 ząbki zmielonego czosnku
1 kg świeżych krewetek
natka pietruszki
1/4 szklanki masła
1/8 łyżeczki czerwonej papryki do smaku (opcjonalnie)
2 łyżki soku z cytryny
pieprz i sól
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Świeże krewetki umyj, obierz ze skorupek, usuń igły oraz ciemne żyłki. Opłukaj je w osolonej wodzie i odsącz na sicie. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Czosnek drobno posiekaj i podsmaż krótko na maśle. Potem dodaj trochę soku z cytryny. Taką mieszanką polej krewetki, dopraw je pieprzem, solą i czerwoną papryką.
Wstaw naczynie z krewetkami do pieca na kwadrans. W trakcie pieczenia odwróć je kilka razy. Na końcu posyp danie pokrojoną natką pietruszki i serwuj z białym pieczywem bądź grzankami.