Naleśniki po bolońsku są znakomitym pomysłem na sycący, pożywny obiad. Ta forma składanej zapiekanki z farszem bolognese pozwoli solidnie się najeść, a przy tym zapewni nam znakomite wrażenia smakowe!
Składniki:
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łodyga selera naciowego
125 g wędzonego lub parzonego boczku
350 g mielonego mięsa (wołowo-wieprzowego)
1 szklanka bulionu
1 szklanka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka suszonego oregano
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
250 ml mleka
Sposób przygotowania:
Drobno posiekaną cebulę drobno podsmażamy na dwóch łyżkach oleju. Dodajemy czosnek oraz cienko pokrojonego selera. Po 5 minutach dodajemy pokrojony w kostkę boczek i smażymy przez 5 minut, potem zwiększamy ogień i dodajemy mięso mielone. Obsmażamy ze wszystkich stron przez 10 minut. Potem dodajemy bulion, pieprz i sól, zmniejszamy ogień i przykrywamy na 40 minut. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy, oregano, mieszamy i znowu gotujemy przez 30 minut pod przykryciem, a następnie 10 minut bez pokrywki.
Na drugą patelnię wsypujemy mąkę, podgrzewamy ją i mieszamy. Po trzech minutach dodajemy masło i stopniowo mleko, energicznie mieszając. Kiedy zgęstnieje, dodajemy sól i zagotowujemy. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, wypełniamy naleśniki mięsnym nadzieniem, zawijamy, polewamy sosem i pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez 30 minut.