Owoce i kruche ciasto najczęściej stanowią połączenie w przypadku szarlotki czy słodkiej tarty. Bardzo ciekawym rozwiązaniem są również zapiekane pod kruszonką gruszki, czego dowodem jest poniższy przepis.
Składniki:
1 kg gruszek
sok z ½ cytryny (ok. 2 łyżki)
1 łyżeczka cynamonu
garść rodzynek (opcjonalnie)
140 g mąki pszennej (1 szkl.)
100 g brązowego cukru (1/2 szkl.)
100 g masła śmietankowego
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Gruszki myjemy, suszymy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy jeszcze na pół i wkładamy je do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Kropimy sokiem z cytryny i prószymy cynamonem. Dodatkowo można dodać rodzynki. W misce mieszamy mąkę z solą, cukrem i posiekanym masłem.
Masę rozcieramy palcami, aż utworzą się grudki. Posypujemy nimi gruszki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30-40 minut. Podajemy z gęstym jogurtem lub lodami.