REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaGruszki pod pierzynką. Solidna dawka pyszności

Gruszki pod pierzynką. Solidna dawka pyszności

YouTube | Sugarlady

Owoce i kruche ciasto najczęściej stanowią połączenie w przypadku szarlotki czy słodkiej tarty. Bardzo ciekawym rozwiązaniem są również zapiekane pod kruszonką gruszki, czego dowodem jest poniższy przepis.

REKLAMA

Składniki:

1 kg gruszek
sok z ½ cytryny (ok. 2 łyżki)
1 łyżeczka cynamonu
garść rodzynek (opcjonalnie)
140 g mąki pszennej (1 szkl.)
100 g brązowego cukru (1/2 szkl.)
100 g masła śmietankowego
szczypta soli

Sposób przygotowania:

REKLAMA

Gruszki myjemy, suszymy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy jeszcze na pół i wkładamy je do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Kropimy sokiem z cytryny i prószymy cynamonem. Dodatkowo można dodać rodzynki. W misce mieszamy mąkę z solą, cukrem i posiekanym masłem.

Masę rozcieramy palcami, aż utworzą się grudki. Posypujemy nimi gruszki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30-40 minut. Podajemy z gęstym jogurtem lub lodami.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Cezary
Redaktor i dziennikarz z ponad 10-letnim doświadczeniem. Skupia się na faktach, bieżących wiadomościach i tematach, które będą interesujące dla każdego czytelnika. Główny cel - aby każdy tekst odpowiadał na wszelkie pytania czytelnika.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA