Omlet jest jedną z ciekawszych propozycji na pyszne i pożywne śniadanie. Możemy je przygotować na bazie ciasta biszkoptowego, dzięki czemu zyskamy zupełnie nowy wymiar tej potrawy.
Składniki:
3 jajka
1/4 szk. mąki pszennej (35 g)
1/4 szk. mąki ziemniaczanej (40 g)
50 g drobnego cukru (1/4 szkl.)
1 łyżka cukru waniliowego (15 g)
½ łyżeczki soku z cytryny
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy, aż uzyskamy puszystą pianę. Dodajemy nieco soku z cytryny i dalej ubijamy, a także stopniowo dodajemy zwykły i waniliowy cukier. Pod koniec dodajemy stopniowo żółtka. Potem dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy.
Ciasto wykładamy na matę do pieczenia i formujemy placuszki o średnicy 10 cm. Pieczemy w 180 stopniach przez 8-10 minut, aż omlety się zarumienią. Podajemy z bitą śmietaną, owocami lub dżemem.