REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaJaki olej jest najlepszy do smażenia ryb?

Jaki olej jest najlepszy do smażenia ryb?

Pixabay.com

Wakacyjny okres wielu osobom kojarzy się ze smakiem smażonej ryby nad morzem. Często również przyrządzamy ją w domu, choć nie wszyscy wiedzą na jakim tłuszczu najlepiej jest ją smażyć, aby oddała jak najwięcej smaku.

REKLAMA

Ryba jest jednym ze zdrowszych produktów, a jej walory odżywcze powinni docenić wszyscy. W jej składzie znajdują się cenne kwasy tłuszczowe omega-3, których nasze organizmy nie są w stanie samodzielnie wytworzyć.

Aby jednak wydobyć z ryby jak najwięcej zdrowotnych właściwości, a w dodatku uzyskać jak najlepszy smak, warto wiedzieć na jakim tłuszczu najlepiej jest ją smażyć. O pomyłkę w tym przypadku nie jest trudno.

Jeśli zależy nam na zdrowiu, lepiej zrezygnować z oleju. Zdecydowanie lepszą opcją jest pieczenie ryby w piekarniku bez dodatku tłuszczu. Wszystko za sprawą faktu, że tłuste ryby same w sobie zaiwerają olej.

REKLAMA

Jeżeli jednak chcemy usmażyć rybę, warto odpuścić sobie olej słonecznikowy. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest wykorzystanie oleju rzepakowego lub rafinowanej oliwy. W obu przypadkach smak, jak i właściwości odżywcze będą znacznie lepsze.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Cezary
Redaktor i dziennikarz z ponad 10-letnim doświadczeniem. Skupia się na faktach, bieżących wiadomościach i tematach, które będą interesujące dla każdego czytelnika. Główny cel - aby każdy tekst odpowiadał na wszelkie pytania czytelnika.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA