Żółty ser jest częstym gościem na naszych stołach. Najczęściej sięgamy po niego przy okazji robienia kanapek, jednak i w innych potrawach spisuje się znakomicie. Okazuje się, że sporo z nas popełnia poważny błąd przy jego krojeniu.
W sklepach znajdziemy mnóstwo rodzajów żółtego sera. Dominują produkty pokrojone w plastry, jednak nierzadko możemy również znaleźć całe kostki. Wówczas musimy samodzielnie go pokroić w odpowiednie kawałki.
Decydując się na zakup całego bloku sera, musimy liczyć się z koniecznością jego dokładnego pokrojenia. Okazuje się jednak, że błędem jest wykonywanie tej czynności gołymi dłońmi.
W żółtym serze znajdują się bakterie odpowiedzialne za fermentację, dzięki którym jest on tak smakowity. Na naszych dłoniach również jest sporo różnych bakterii. Wychodzi zatem na to, że krojenie sera gołymi dłońmi może doprowadzić do ich ,,wędrówki”.
Wszystko to może doprowadzić do tego, że ser szybciej się popsuje, a także straci swoje walory smakowe. W najgorszym przypadku może dojść do zatrucia lub problemów gastrycznych.