Nie wiesz, co smacznego przygotować z mielonego mięsa? A może pulpety? W porównaniu z tradycyjnymi kotletami są lżejsze dla żołądka, bo nie smaży się ich, tylko dusi w delikatnym sosie.
Skoro sezon na grzyby jeszcze się nie skończył, proponujemy, aby sos wzbogacić o kurki. Są one – zaraz po pieczarkach, najbardziej popularnymi grzybami, jakie można znaleźć w sklepach. Kurki doskonale smakują w towarzystwie śmietany. Mają apetyczny kolor, a ich ciekawy, odrobinę pikantny smak nada potrawie charakteru. Poniżej znajduje się łatwy przepis na pulpety w sosie kurkowym. Mamy nadzieję, że ta potrawa już na stałe zagości w waszym menu.
Pulpety w sosie kurkowym – przepis
Składniki:
50 dag mielonego mięsa
20 dag kurek
2 szklanki bulionu
1 marchewka
1 jajko
1 cebula
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
2 łyżki tartej bułki
pieprz, sól
koperek
100 ml śmietany
Sposób przygotowania:
Kurki czyścimy, płuczemy i odsączamy. Większe sztuki kroimy na mniejsze kawałki. Obraną cebulę siekamy, lekko podsmażamy na maśle i wrzucamy startą na większych oczkach marchewkę, przesmażamy. Wrzucamy kurki, wszystko smażymy, co pewien czas mieszając. Doprawiamy pieprzem, solą i dusimy na niewielkim gazie ok. 10 minut. Do mielonego mięsa dodajemy tartą bułkę, jajko, odrobinę soli oraz pieprzu. Wyrabiamy masę, formujemy z niej małe kule, każdą obtaczamy w mące. Duszone grzyby podlewamy gorącym wywarem, całość zagotowujemy. Do bulionu wkładamy pulpety, gotujemy na niedużym płomieniu przez kwadrans. Do śmietany dolewamy kilka łyżek sosu, mieszamy i przelewamy do potrawy, mieszamy. Gotujemy kilka minut, doprawiamy do smaku pieprzem, solą i posypujemy pokrojonym koperkiem.