Jajecznica to prosta potrawa, którą można przyrządzić w kilka minut. Wypróbujcie nasze sprawdzone patenty, aby zawsze się udała i była pyszna.
Chociaż jajecznica to danie łatwe w przygotowaniu, to niestety nie każdy robi ją w poprawny sposób. Sprawdźcie, jak ją usmażyć, aby jeszcze bardziej cieszyła was swoimi walorami smakowymi.
Jak zrobić wyśmienitą jajecznicę?
Jeśli zależy ci na przygotowaniu pysznej jajecznicy, powinieneś poznać te triki. Po pierwsze, nie doprawiaj jajek solą podczas smażenia ich na patelni, ponieważ wtedy danie może stracić puszystość. Oprósz ją przyprawą dopiero po zdjęciu z patelni. Innym błędem w czasie przyrządzania jajecznicy jest pozostawienie jej zbyt długo na włączonym ogniu – jajka mogą się wtedy szybko przypalić.
Jeszcze jedną ważną rzeczą, o której warto pamiętać, robiąc tę potrawę, jest jej częste mieszanie. Jajka bardzo szybko się ścinają, więc trzeba je szybko i nieustannie mieszać, wtedy jajecznica będzie usmażona równomiernie.
Przechowywanie jajek. Sprawdzone metody
Aby jajka jak najdłużej utrzymały świeżość i nadawały się do jedzenia, należy przechowywać je w lodówce. Najlepiej położyć je na środkowej półce, a nie na drzwiczkach chłodziarki, jak robi wiele osób.