Czy jest coś lepszego niż złociste z zewnątrz i miękkie w środku frytki? Robert Makłowicz podzielił się ze swoimi fanami przepisem na frytki belgijskie. Receptura opiera się o trik, dzięki któremu frytki wychodzą chrupiące i jednocześnie nie nasiąkają tłuszczem. Wystarczy, że zanurzymy je na moment w wodzie z cukrem.
Na naszej stronie wielokrotnie zamieszczaliśmy dla was przepisy na smaczne potrawy Roberta Makłowicza. Niedawno dzieliliśmy się recepturą na placki ziemniaczane, omlet i spaghetti. Dziś sięgniemy po przepis wyśmienite frytki belgijskie. Do ich przygotowania najlepiej przeznaczyć mączyste ziemniaki typu C. Za sprawą znacznej zawartości skrobi nie rozpadną się one w czasie obróbki cieplnej.
Smakowite frytki belgijskie według Roberta Makłowicza – przepis
Składniki:
1 kg ziemniaków
olej rzepakowy do smażenia
zimna woda
1 łyżka cukru
Sposób przygotowania:
Na początku obierz ziemniaki, a następnie pokrój je w nieco grubsze słupki. Do większego naczynia wlej wodę i rozpuść w niej cukier. Następnie przełóż do roztworu pokrojone kartofle i odstaw na ok. 10-15 minut. Po tym czasie dobrze je odcedź i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Na głęboką patelnię wlej olej i poczekaj, aż rozgrzeje się do temperatury 150°C. Wrzuć na niego porcję frytek, zmniejsz delikatnie płomień i smaż je przez parę minut, aż na ich powierzchni powstanie skorupka. Nabiorą one wtedy lekko białawej lub żółtej barwy. Wyjmij usmażone słupki ziemniaków i odsącz je na ręczniku papierowym. Ponownie rozgrzej tłuszcz, ale tym razem do temperatury 180°C i smaż ziemniaki, aż staną się złociste. Wyjmij je i powtórnie odsącz, aby odciekł z nich nadmiar tłuszczu. Podawaj ciepłe np. z odrobiną majonezu albo jako dodatek do smażonej ryby czy kotletów. Smacznego.