Jak zrobić idealny sernik? Puszysty, kremowy, z lekkim aromatem cytryny smakuje rewelacyjnie do filiżanki kawy i nie tylko. Wiele osób jednak popełnia jeden katastrofalny błąd przy pieczeniu i przez to sernik często opada i pęka. Jak tego uniknąć?
Sernik to ciasto, które uwielbia prawie każdy z nas. Ma bardzo charakterystyczny smak, piękny aromat i świetnie prezentuje się na talerzu. Można zrobić go w wielu wersjach, np.: sernik pistacjowy, nowojorski, borówkowy, oreo i wiele innych. Często gości na stołach podczas świąt, ale nie tylko, bo jest najlepszy na każdą okazję.
Jak zrobić idealny sernik? Nie popełniaj tego błędu
Co zrobić, żeby sernik nie pękał i nie opadał? Największym i najczęstszym błędem jest zbyt długie ubijanie masy serowej. To sprawia, że sernik jest zbity po upieczeniu i w efekcie opada. Miksuj masę tylko do połączenia składników. Nie otwieraj drzwiczek piekarnika podczas pieczenia. Najlepiej jest zostawić sernik w piekarniku, aż do jego wystygnięcia.
Przepis na sernik – puszysty i lekki
Składniki:
» 1 kg zmielonego sera twarogowego w wiaderku
» 1 łyżka mąki ziemniaczanej
» kilka kropel aromatu wanilinowego
» 200 g masła
» 6 jajek
» 1 budyń waniliowy
» pół szklanki cukru
Przygotowanie:
Oddziel białka od żółtek, następnie ubij białka na sztywną pianę i odstaw.
Żółtka zmiksuj z masłem i cukrem na biały kogel-mogel, a potem dodaj ser, aromat wanilinowy, budyń i mąkę ziemniaczaną. Całość wymieszaj, a na koniec bardzo delikatnie dodaj pianę z białek. Mieszaj drewnianą łyżką tylko do połączenia składników.
Wlej masę do foremki 24cm. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz sernik przez 50 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostaw sernik do całkowitego wystudzenia. Dopiero wtedy możesz wyjąć sernik z piekarnika.
Smacznego!