Jak zrobić idealny sernik
Flickr.com | Brown Eyed Baker

Jak zrobić idealny sernik? Puszysty, kremowy, z lekkim aromatem cytryny smakuje rewelacyjnie do filiżanki kawy i nie tylko. Wiele osób jednak popełnia jeden katastrofalny błąd przy pieczeniu i przez to sernik często opada i pęka. Jak tego uniknąć? 

Sernik to ciasto, które uwielbia prawie każdy z nas. Ma bardzo charakterystyczny smak, piękny aromat i świetnie prezentuje się na talerzu. Można zrobić go w wielu wersjach, np.: sernik pistacjowy, nowojorski, borówkowy, oreo i wiele innych. Często gości na stołach podczas świąt, ale nie tylko, bo jest najlepszy na każdą okazję.

Jak zrobić idealny sernik? Nie popełniaj tego błędu

Jak zrobić idealny sernik
Flickr.com | haley. s

Co zrobić, żeby sernik nie pękał i nie opadał? Największym i najczęstszym błędem jest zbyt długie ubijanie masy serowej. To sprawia, że sernik jest zbity po upieczeniu i w efekcie opada. Miksuj masę tylko do połączenia składników. Nie otwieraj drzwiczek piekarnika podczas pieczenia. Najlepiej jest zostawić sernik w piekarniku, aż do jego wystygnięcia.

Przepis na sernik – puszysty i lekki

Składniki:

» 1 kg zmielonego sera twarogowego w wiaderku
» 1 łyżka mąki ziemniaczanej
» kilka kropel aromatu wanilinowego
» 200 g masła
» 6 jajek
» 1 budyń waniliowy
» pół szklanki cukru

Przygotowanie:

Oddziel białka od żółtek, następnie ubij białka na sztywną pianę i odstaw.

Żółtka zmiksuj z masłem i cukrem na biały kogel-mogel, a potem dodaj ser, aromat wanilinowy, budyń i mąkę ziemniaczaną. Całość wymieszaj, a na koniec bardzo delikatnie dodaj pianę z białek. Mieszaj drewnianą łyżką tylko do połączenia składników.

Wlej masę do foremki 24cm. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz sernik przez 50 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostaw sernik do całkowitego wystudzenia. Dopiero wtedy możesz wyjąć sernik z piekarnika.

Smacznego!

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę