Karp to tradycyjna ryba, która zajmuje szczególne miejsce na stołach wielu polskich rodzin podczas wieczerzy wigilijnej. Można go przygotować na wiele ciekawych sposobów. Znawczyni kulinariów, Magda Gessler przyrządza z karpia pyszne i chrupiące faworki. Wypróbujcie poniższy przepis na niezwykły wariant tej ryby.
Magda Gessler często zaznacza, że wyjątkowe pomysły na potrawy czerpie ze starych receptur, które wyniosła ze swojego rodzinnego domu. Zazwyczaj wspomaga się przepisami, które przekazała jej mama i babcia. Poniżej znajdziecie rodzinny przepis restauratorki na faworki z karpia w tempurze. Smażenie w głębokim tłuszczu i wysoka temperatura sprawią, że kawałki ryby zostaną pozbawione nawet najmniejszych ości.
Przepis Magdy Gessler na faworki z karpia
Składanki:
mąka
karp w dzwonkach
mleko
orzechy włoskie
jaja
olej rzepakowy
pieprz, sól
cebula
natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Kawałki karpia najpierw zamarynuj. Polej je olejem, dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekaną cebulę i odstaw. Później każde dzwonko oczyść z cebuli, przetnij na pół i wyciągnij ości, zwłaszcza te duże, które nie rozpuszczą się w tłuszczu. Kawałki mięsa ponacinaj i przełóż jak faworki. Do garnka wlej taką ilość oleju, jaka byłaby potrzebna do smażenia „prawdziwych” faworków (według Magdy Gessler wystarczą ok. 2 butelki). Olej powinien się rozgrzać.
W międzyczasie zabierz się za panierowanie kawałków karpia. Obtaczaj je w zmielonych orzechach włoskich, potem w osolonym, surowym jajku połączonym z niewielką ilością mleka oraz w mące. Faworki wrzucaj na rozgrzany tłuszcz (na razie wystarczą cztery, a potem kolejne). Wyciągaj je z oleju, gdy się zrumienią i wykładaj na talerz z papierowym ręcznikiem.
Usmażone faworki układaj na talerzu ozdobionym natką pietruszki. Możesz je podawać z sosem przygotowanym z kogla-mogla zmieszanym w równych proporcjach z chrzanem.
Jeśli masz ochotę na więcej świątecznych przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Polecamy przepis na ciasto miodownik, makowiec oraz na krokiety z kapustą i grzybami.