Ciasto „Miodownik” to hit wśród deserów! Ten przepis zachwyci każdego

miodownik
fot. screen Youtube / Sprint Cooking

Miodownik to deser, który świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Pięknie się prezentuje, jest delikatny, a kto go spróbuje, od razu poczuje smak miodu. Będzie też znakomitym słodkim poczęstunkiem, gdy odwiedzą was goście. Na pewno będą oni zachwyceni smakiem miodownika i niewykluczone, że poproszą o przepis.

REKLAMA

To apetyczne ciasto składa się z miodowych blatów, pomiędzy którymi znajdują się powidła śliwkowe oraz aksamitna, mleczna masa. Miodownik będzie także świetnym dodatkiem do porannej lub popołudniowej kawy. Jak przyrządzić to idealne ciasto? Zapraszamy po przepis.

Miodownik – przepis krok po kroku

Składniki:

na ciasto:
pół szklanki cukru
4 spore łyżki miodu
2 łyżeczki sody
3 szklanki mąki tortowej
łyżeczka proszku do pieczenia

REKLAMA

na krem:
pół szklanki cukru
10 łyżek kaszy manny
dodatkowo słoiczek powideł śliwkowych
700 ml mleka
1 kostka masła

Sposób przygotowania:
Przygotowanie miodownika zaczynamy od zrobienia blatów. Na początku wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą, a potem wyrabiamy na zwartą masę. Dzielimy ciasto na cztery identyczne porcje i każdą rozwałkowujemy. Do tortownicy lub blachy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy rozwałkowany kawałek ciasta i pieczemy w piecu rozgrzanym do 180°C przez kwadrans. Tak samo postępujemy z resztą kawałków.

REKLAMA

Zabieramy się za krem. Zaczynamy od rozmieszania kaszy manny w 200 ml zimnego mleka. Resztę mleka (pół litra) zagotowujemy z cukrem. Gdy mieszanka zawrze, spokojnie dolewamy rozmieszaną kaszę i wszystko mieszamy, aż krem zgęstnieje. Odstawiamy go do wystudzenia. Za pomocą miksera ubijamy masło na puszystą pianę, a następnie partiami dodajemy wystudzoną masę z kaszy. Wszystkie składniki miksujemy – powinny się dobrze połączyć. Na ostudzone blaty kładziemy niewielką ilość powideł śliwkowych i cienko je rozsmarowujemy. Potem wykładamy porcję kremu. Po chwili przekładamy kolejnym miodowym ciastem i znów kładziemy powidła, a na nie krem i blat. Wierzch deseru polewamy polewą czekoladową i dekorujemy pokrojonymi orzechami. Smacznego.

Jeśli macie ochotę na więcej słodkich przepisów, koniecznie zajrzyjcie na naszą stronę. Polecamy ciasto Snickers, 3 Bit, Kinder Bueno, a także makowiec świąteczny od Magdy Gessler.

Podziel się: