Macie już dosyć szarlotek i serników? Postawcie na coś zupełnie innego, a mianowicie bardzo efektowne i wyjątkowo pyszne ciasto leśne runo. Z recepturą Ewy Wachowicz przygotujecie je bez trudu, a wasi bliscy będą zachwyceni smakiem tego specjału i poproszą o kolejną porcję.
Na naszej stronie znajdziecie wiele pysznych przepisów Ewy Wachowicz. Przykładem jest chociażby ciasto fale dunaju czy delikatny makowiec – to desery idealne na każdą okazję. Dziś sięgniemy po rewelacyjny przepis na ciasto leśne runo, które prezentuje się wspaniale i uświetni każdą uroczystość.
Ciasto leśne runo – przepis Ewy Wachowicz
Składniki:
2 szklanki mąki krupczatki
450 g szpinaku mrożonego
1 laska wanilii
1 łyżka cukru wanilinowego
1 i 1/3 szklanki cukru
pół litra śmietany 30%
3 jaja
1 i 1/3 szklanki oleju rzepakowego
1 granat (opcjonalnie)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
Szpinak rozmroź i odcedź z nadmiaru wody, jeśli będzie taka potrzeba, posiekaj go. Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C. W oddzielnej misce ubij jajka z cukrem. Rozetnij laskę wanilii i wydobądź z niej aromatyczne ziarenka. Wrzuć je do masy jajecznej, do której następnie dodaj olej. Wsyp mąkę wraz z proszkiem do pieczenia (oba składniki przesiej przez sito). Dodaj szpinak i całość dobrze wymieszaj. Masę umieść w natłuszczonej tortownicy (średnica 25 cm) i wstaw do piekarnika na 60 minut. Gdy ciasto się upiecze, ostudź je, odetnij wierzch, a potem go rozdrobnij. Śmietanę ubij z cukrem wanilinowym i równomiernie rozsmaruj na placku. Deser posyp przyrządzonymi uprzednio okruszkami oraz ewentualnie ziarenkami granatu. Smacznego.