REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaKultowe ciasto „Fale Dunaju”. Rewelacyjny przepis od Ewy Wachowicz

Kultowe ciasto „Fale Dunaju”. Rewelacyjny przepis od Ewy Wachowicz

Ciasto „Fale Dunaju”
fot. Facebook / Ewa Wachowicz / screen Youtube / Smaczne-Przepisy.TV

Fale Dunaju to obłędne ciasto, które prezentuje się bardzo okazale. Z pewnością każdy po zobaczeniu go, skusi się na niejeden kawałek. Deser ten ma intrygującą nazwę, a kryje się pod nią ciasto z masą budyniową wzbogacone o wiśnie i kakao. Ma ono kremową konsystencję, a słodko-kwaśny smak zawdzięcza wiśniom. Prezentujemy przepis Ewy Wachowicz na przepyszne ciasto Fale Dunaju.

REKLAMA

Niektórym może wydawać się, że ciasto Fale Dunaju wymaga sporego nakładu pracy i jest czasochłonne. W rzeczywistości jednak włożony w przyrządzenie wysiłek nie jest wcale tak ogromny. Finalnie otrzymamy pyszny deser, którym będziemy mogli uraczyć zarówno siebie, jak i naszych bliskich. Oprócz wisienek w cieście smakowicie komponują się też gruszki w syropie. Ich intensywna słodycz wniesie do ciasta trochę przyjemnych nut i zbalansuje kwaskowaty smak wiśni oraz pozytywnie wpłynie na całkowitą strukturę wypieku. Zamiast wiśni można użyć także czereśni.

Ciasto „Fale Dunaju” od Ewy Wachowicz

Składniki:
5 jajek
200 g cukru
400 g masła
4 łyżki kakao
350 g wiśni
1 kieliszek spirytusu
375 g mąki
2 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 budyń
2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:
Odsączamy wiśnie z zalewy i ewentualnie usuwamy z nich pestki. Masło (200 g) o temp. pokojowej przekładamy do naczynia i ucieramy je z cukrem (200 g), aż powstanie aksamitny puch. Dodajemy do niego po jednym jajku. Na końcu dosypujemy proszek do pieczenia oraz mąkę, mieszamy i dzielimy masę na dwie części. Do pierwszej dodajemy 2 łyżki kakao i mieszamy.

REKLAMA

W formie z papierem do pieczenia układamy jasną porcję ciasta, a po chwili przykrywamy ją ciemną porcją. Na cieście układamy wiśnie i wkładamy deser do piekarnika. Temperatura pieczenia wynosi 180°C, a czas 45 minut. Budyń zagotowujemy z mlekiem i 2 łyżkami cukru, resztę masła ucieramy na puch. Pomału, nieustannie miksując, dodajemy do niego budyń (po 1 łyżce), później dolewamy spirytus i mieszamy. Smarujemy kremem wierzch ostudzonego ciasta. Oprószamy je kakao.

Masz ochotę na więcej słodkich przepisów? Koniecznie zajrzyj na naszą stronę. Polecamy przepis na sernik Izaura oraz na minipączki z serka homogenizowanego.

REKLAMA

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA