Pyszne i chrupiące placki można podać na różne sposoby, co sprawia, że są daniem uniwersalnym. Jeśli nie chcesz, żeby masa ziemniaczana przywierała w trakcie smażenia, wlej sporą ilość tłuszczu na patelnię. Najlepiej, aby ciasto było równomiernie zakryte tłuszczem, wówczas bez trudu odejdzie od rozgrzanego metalu.
Jeżeli dotychczas smażyłeś placki tylko na minimalnej ilości oleju, popełniałeś ogromny błąd. Ilość tłuszczu na patelni musi być dwukrotnością grubości kładzionych nań placków. Dzięki takiej strategii ciasto usmaży się równomiernie, natomiast temperatura w czasie gotowania nie będzie się zbyt intensywnie obniżać.
Idealne placki ziemniaczane – przepis
Składniki:
2 cebule
2 kg ziemniaków
7 łyżek mąki pszennej
4 jajka
olej
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Myjemy kartofle, obieramy je, a potem usuwamy zielone i ciemne części z miąższu. Ścieramy bulwy na dużych oczkach tarki, umieszczamy na sicie i odciskamy nadmiar płynu. Obrane cebule także trzemy albo drobno kroimy nożem. Masę ziemniaczaną i cebulę przekładamy do większej miski, dodajemy przesianą mąkę, jajka i trochę soli. Wszystko mieszamy. Na patelnię wylewamy sporo oleju i włączamy ogień. Gdy tłuszcz dobrze się rozgrzeje, wykładamy porcje ciasta i smażymy placki z dwóch stron, aż ładnie się zezłocą. Później wykładamy je na ręcznik kuchenny, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Smacznego.