Chłopski garnek to sycąca i smakowita potrawa z kiełbasy, cebuli oraz ziemniaków. Resztę składników można modyfikować według uznania, więc włóż do garnka to, co chwilowo masz pod ręką. Tym jednogarnkowym daniem może najeść się cała rodzina, a przy okazji nie uszczupli ono zbytnio domowych finansów.
Chłopski garnek to pyszna potrawa jednogarnkowa, które świetnie sprawdzi się jako ekspresowy posiłek dla wszystkich domowników. Możesz przyrządzić różne warianty np. z samymi warzywami albo z dodatkiem mięsa mielonego. Do chłopskiego garnka doskonale pasuje seler, cukinia lub papryka.
Jak przygotować „chłopski garnek”?
Składniki:
2 ząbki czosnku
duża cebula
1 l bulionu warzywnego
pęto kiełbasy pokrojone w plastry
2 marchewki pokrojone w plastry
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
6 dużych ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
po 1 łyżeczce tymianku, wędzonej papryki, majeranku i cząbru
3 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
kilka ziaren pieprzu
Przygotowanie:
Cebulę siekamy w drobną kostkę, olej rozgrzewamy w garnku z grubym dnem, wrzucamy warzywo i podsmażamy. Dodajemy pokrojony czosnek i chwilę podsmażamy (pilnujemy, aby się nie przypalił). Do garnka przekładamy kiełbasę i podsmażamy. Dokładamy marchewki i kartofle, całość zalewamy bulionem. Następnie dodajemy przyprawy, kładziemy na garnek pokrywkę i podgrzewamy wszystko do momentu, aż jarzyny zmiękną, a wywar się zredukuje. Doprawiamy danie solą i pieprzem do smaku. Smacznego.