Już niedługo sezon na wiśnie. Te pyszne owoce o lekko kwaskowatym smaku mają mnóstwo właściwości zdrowotnych. Sprawdź, jak je przechowywać, aby zachowały swój smak i wartości odżywcze na dłużej.
Wiśnie należą do jednych z najbardziej popularnych owoców, których używamy w kuchni. Zrobione z nich przetwory nie mają sobie równych. Z owoców może powstać smaczny kompot, konfitura, wiele deserów, a nawet zupa, która świetnie sprawdzi się latem. Wiele osób zastanawia się, jak odpowiednio przechowywać wiśnie, aby te zachowały wszystkie swoje właściwości. Poniżej znajdziecie kilka przydatnych wskazówek.
Jak przechowywać wiśnie?
Świeże wiśnie mogą być doskonałą zdrową przekąską po obiedzie. Jeśli masz w domu nadwyżkę tych owoców i chcesz odłożyć je na później, nie przechowuj ich w ciepłym miejscu. Mogą zacząć szybko uwalniać sok i staną się mniej apetyczne. Lepszym miejscem jest dla nich lodówka. W optymalnej temperaturze wiśnie przetrwają do kilku dni. Zanim jednak ulokujesz je w chłodziarce, wcześniej je opłucz, a potem starannie osusz. Jeśli będzie na nich nadmiar wilgoci, wówczas owoce mogą szybciej utracić swoją świeżość.
Jakie właściwości zdrowotne mają wiśnie?
Wiśnie zawierają szereg substancji odżywczych, które zapewniają nam dobry nastrój. Są cenione głównie z uwagi na swoje właściwości przeciwutleniające. Działają przeciwzapalnie, spowalniają procesy starzenia się organizmu oraz wpływają korzystnie na układ sercowo-naczyniowy.