Jedliście kiedyś maślane ziemniaki? Dziś podpowiemy wam, jak je wykonać. Warzywo doprawiamy różnymi przyprawami, dodajemy porządną porcję mlecznego tłuszczu i wkładamy do piekarnika. Danie samo w sobie pyszne smakuje, ale może być też genialnym dodatkiem np. do kotleta i surówki.
Ziemniaki przed pieczeniem koniecznie posypcie pachnącym tymiankiem i cząbrem. Te przyprawy pasują do ziemniaków jak nic innego. Nie zapomnijcie też o innych dodatkach. Upieczony rarytas ucieszy niejedno podniebienie. Jego przygotowanie jest banalne, a koszty bardzo małe. Efekt zachwyci nawet największych niejadków.
Maślane ziemniaki z piekarnika. Przepis krok po kroku
Składniki:
1 mała biała cebula
1 kg ziemniaków
3-4 ząbki czosnku
5-6 łyżek masła
pół łyżeczki cząbru
pół łyżeczki papryki chili
pół łyżeczki tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
pieprz i sól do smaku
Sposób wykonania:
Obierz i umyj ziemniaki. Odsącz je i pokrój w ćwiartki. Każdą sztukę natnij do 3/4 głębokości. Jeżeli bulwy są naprawdę spore, możesz pokroić je tak, jak na frytki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Piekarnik rozgrzej do temp. 200°C, a formę wysmaruj niewielką ilością masła. Jeśli do pieczenia używasz blaszki, wyłóż ją pergaminem. Ziemniaki wrzuć do dużego naczynia, oprósz przyprawami, a potem dodaj masło i dokładnie nacieraj każdy kawałek. Na samym wierzchu umieść cebulę. Wszystko przenieś do formy żaroodpornej lub wyłóż na blaszkę i piecz przez 60 minut. Jeżeli pokroiłeś kartofle jak na frytki, zajrzyj do nich po 30-35 minutach. Być może będą już odpowiednio upieczone. Smacznego.
Jeśli szukasz przepisu na znakomite dania z ziemniakami, polecamy pierogi, zapiekankę i kotlety.