Dodaj to do klusek śląskich – będą obłędnie mięciutkie, gładkie i wręcz puszyste. Ten niezwykły trik musi poznać każdy, bo dzięki temu kluski już zawsze będą wychodziły idealnie.
Kluski śląskie to przepyszny dodatek do roladek, zrazów, polędwiczek. Polane aromatycznym sosem smakują jeszcze lepiej. Jak je zrobić, żeby nie wyszły gumowate i twarde? Musisz koniecznie poznać i zastosować ten rewelacyjny sposób. Wystarczy dodać do masy ziemniaczanej pewien składnik. Sprawdź, bo kluski wychodzą obłędnie mięciutkie i gładkie.
Dodaj to do klusek śląskich – będą obłędnie miękkie i puszyste
Tę sztuczkę stosują najlepsi szefowie kuchni. Kluski śląskie za każdym razem wyjdą obłędne dzięki jednemu składnikowi. Chodzi tutaj o rozpuszczone masło. Doda ono niezwykłego aromatu, ale przede wszystkim sprawi, że będą bardzo mięciutkie. Oprócz jajka i mąki ziemniaczanej, na 1,5 kg ziemniaków dodaj 50 g masła (1/4 kostki) i wyrabiaj masę przez 15-30 sekund.
Pamiętaj, aby masa ziemniaczana była ciepła, bo dzięki temu idealnie uformujesz kształt. Jeśli chcesz, by kluseczki były puszyste jak chmurka, to dodaj do nich odrobinę proszku do pieczenia. Gotuj je w osolonej wodzie przez 3 minuty.
Wypróbuj ten sposób na kluski śląskie, a nie pożałujesz. Dosłownie będą rozpływać się w ustach. Sprawdź także przepis na zrazy, które idealnie pasują do klusek.