Zostały wam obierki z ziemniaków? Absolutnie ich nie wyrzucajcie – stwórzcie z nich wyśmienitą przekąskę dla swoich domowników. Swojskie chipsy przyrządzicie błyskawicznie, potrzebujecie tylko ulubionych, suszonych ziół i oliwy z oliwek.
Z roku na rok przybywa w Polsce hołdowników ruchu zero waste. Idea ta polega na pełnym wykorzystywaniu pożywienia w kuchni. Wyrzucanie produktów spożywczych, które pobieżnie nie nadają się do ponownej obróbki, jest błędem. Tymczasem na obierkach z jarzyn można ugotować esencjonalną bazę do sosu, a obierki z ziemniaków przerobić na smaczną przekąskę.
Ziemniaczane resztki świetnie sprawdzą się jako domowe, zdrowe chipsy. Obierki z warzyw łączymy z gamą suszonych ziół, przeciśniętym czosnkiem, a także oliwą. Wszystko wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na kilka minut. Takie chipsy to zdrowsza alternatywa dla tych klasycznych. Na ogół sklepowe chipsy są bardzo kaloryczne, zawierają mnóstwo soli i innych szkodliwych dodatków. W domowej przekąsce ich nie ma. Zanim obierzemy kartofle (najlepsze będą młode warzywa, które mają delikatną skórkę), wcześniej staranne je oczyszczamy, przy pomocy np. specjalnej szczotki.
Jak zrobić chipsy z obierków z ziemniaków?
Składniki:
obierki z 4-5 młodych ziemniaków
pieprz, sól
2- 3 łyżki oliwy z oliwek
duży ząbek czosnku
ulubione, suszone zioła, np. rozmaryn, oregano, natka pietruszki
Przygotowanie:
Najpierw starannie myjemy ziemniaki, a potem je obieramy. Suche obierki wrzucamy do naczynia, dodajemy przeciśnięty czosnek, oliwę, ulubione zioła, pieprz, sól i wszystko dobrze mieszamy. Umieszczamy składniki na dużej blaszce z pergaminem, odkładamy na czas nagrzewania piekarnika. Urządzenie rozgrzewamy do 180°C i wstawiamy do niego blachę z obierkami. Pieczemy je przez około 8-10 minut, aż będą chrupiące. Smacznego.