Placki ziemniaczane to smaczna potrawa, która ma wielu zwolenników. Jeśli chcecie otrzymać chrupiący z zewnątrz oraz delikatny w środku przysmak, skorzystajcie z przepisu Magdy Gessler. Mistrzyni dodaje do ziemniaczanej masy trochę śmietany, dzięki czemu warzywa nie ciemnieją przed obróbką cieplną, a danie zachwyca także wyglądem. Skusicie się?
Placki ziemniaczane wzbogacone o nabiał są pełne smaku. Śmietana w masie sprawia, że placki wyglądają apetyczniej i dodatkowo polepsza się ich smak i tekstura. Specjał z ziemniaków będzie rozpływał się w ustach, a wy zaspokoicie swój apetyt na dłużej. Takie placki znakomicie sprawdzą się na obiad lub kolację i z całą pewnością jeszcze nie raz je usmażycie.
Przepis Magdy Gessler na placki ziemniaczane
Składniki:
2 jaja
1 kg ziemniaków
2-3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka śmietany 12%
2 ząbki czosnku
2 białe cebule
olej rzepakowy do smażenia
sól i pieprz w ilości do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na drobnych oczkach tarki do dużej miski. Podobnie zrób z cebulą. Przełóż ją do kartofli i wszystko solidnie odciśnij, wody jednak nie wylewaj. Do startej masy dodaj mąkę i jaja, wymieszaj. Dodaj śmietanę, zmiażdżony czosnek oraz skrobię, która powstała z płynu po startych ziemniakach. Wszystko dopraw pieprzem i solą. Na patelni rozgrzej olej. Za pomocą łyżki formuj nieduże placki, smaż je z każdej strony na niezbyt dużym gazie. Gdy staną się złociste, przenieś je na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, które wchłoną dodatkowy tłuszcz. Placki podawaj z ulubionymi dodatkami.