Szukasz pomysłu na obiad? Przygotuj placki ziemniaczane z niespodzianką. Dodaj do nich trochę musztardy, a nabiorą wyrazistego smaku i staną się soczyste w środku. Natomiast chrupiąca, złocista skórka na zewnątrz po prostu Cię zahipnotyzuje. Trudno o coś lepszego na obiad.
Placki ziemniaczane będą idealne, ale przestrzegaj kilku zasad
Do zrobienia wyjątkowych placków ziemniaczanych użyj ziemniaków mącznych – odmiany B lub C. Takie bulwy są bogate w skrobię i nie zawierają dużo wody. Wobec tego placki nie będą się rozwarstwiać w trakcie smażenia. Wyjdą smaczne i chrupiące.
Placki zawsze smaż na dobrze rozgrzanym oleju – najlepszy będzie rzepakowy, który ma wysoką temperaturę dymienia. Ziemniaczany rarytas podaj z ulubionymi dodatkami, np. gęstą śmietaną i pokrojonym szczypiorkiem. Świetnie sprawdzi się także sos grzybowy, mięsny czy warzywny.
Jak zrobić placki ziemniaczane z dodatkiem musztardy? Przepis krok po kroku
Składniki:
cebula
500 g mącznych ziemniaków
łyżka musztardy delikatesowej
jajko
pieprz, sól
łyżeczka suszonego majeranku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Kartofle obieramy i rozdrabniamy na tarce, przekładamy do naczynia i odstawiamy na kilka minut, aby uwolniły wodę. Potem odlewamy ją i zachowujemy skrobię. Do ziemniaków dodajemy startą na tarce cebulę, musztardę, majeranek, pieprz i sól. Następnie wbijamy jajko i mieszamy składniki do połączenia. Porcje masy ziemniaczanej wykładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy placki po kilka minut z każdej strony, aż się zarumienią. Smacznego.
Czytaj także: Obłędnie pyszne placuszki śniadaniowe z serków homogenizowanych