Biszkopt ziemniaczany zbyt rzadko pojawia się na naszych stołach. Szkoda, bo wart jest wszystkiego. Zachwyca puszystością i subtelnym smakiem. Do przepisu nie trzeba nawet grama mąki. Mało tego, wypiek pięknie rośnie bez proszku do pieczenia, a efekt puszystości jest zasługą wmieszania do ciasta osobno ubitej piany z białek, a także skrupulatnej techniki przygotowania. Odkryj rewolucyjny przepis na biszkopt z ziemniaków. To będzie twój nowy faworyt wśród deserów.
Ten przepis na biszkopt ziemniaczany powinien wypróbować każdy wielbiciel słodkości szukający nowych smaków. Jest w szczególności polecany osobom z celiakią. W ich diecie nie powinno być glutenu (białko zbóż, np. pszenicy, jęczmienia). Receptura bazuje na samych ziemniakach, które go nie zawierają. Wobec tego biszkoptem mogą z powodzeniem raczyć się chorzy.
Zamiast kolejny raz robić standardowy biszkopt z białej mąki, wymień ją na ziemniaki. Ugotowane i ostudzone musisz tylko zamienić na purée, a potem połączyć z jajkami i cukrem. Wypiek jest smaczny i wilgotny. Łatwo się kroi i jest stabilny, więc można go z powodzeniem przekroić w poprzek i posmarować słodkim kremem.
Jak zrobić idealny biszkopt ziemniaczany?
Składniki:
▫︎ 3-4 jajka (zależnie od wielkości),
▫︎ 3/4 szklanki cukru,
▫︎ pół kg purée ziemniaczanego.
Sposób wykonania:
Ziemniaki ugotuj w wodzie z odrobiną soli. Wybierz gatunek z niską zawartością wody (typ BC, np. Bryza, Owacja, Magnolia). Gdy warzywa zmiękną, odcedź je i przy pomocy tłuczka ugniataj na gładką masę, ostudź.
Żółtka oddziel od białek, do tych pierwszych wsyp cukier i miksuj na jasny, pulchny krem. Dodawaj do niego etapami masę ziemniaczaną, nieustannie ucieraj na jednolite ciasto bez grudek.
Białka lekko osól i ubijaj na sztywną pianę. Potem przełóż ją do przyrządzonej masy i mieszaj łyżką.
Przelej całość do blachy wyłożonej pergaminem i wstaw do piekarnika. W temperaturze 180 st. C. piecz deser przez ok. pół godziny (lub nieco dłużej), powinien się zarumienić z wierzchu. Najlepiej zrób test patyczka, a będziesz wiedzieć, czy jest gotowy.