Ciasto lepsze niż karpatka – szybki przepis. Musisz zrobić jedynie masę budyniową
Przygotowanie pysznego ciasta bez pieczenia wcale nie musi zapowiadać kilkugodzinnej pracy. Dzisiejsza receptura deser a’la karpatka to najlepszy tego przykład. Pieczenie ciast może być szybkie, proste i udane. A słodki specjał zniknie ze stołu momentalnie. Zrobienie podwójnej porcji to w tym przypadku najtrafniejszy pomysł.
REKLAMA
Wyborne ciasto bez pieczenia przypominające kultową karpatkę
Prawie każdy przepada za szlagierowym deserem z pagórkami, którego przygotowanie nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. Wariant bez pieczenia na pewno przypadnie ci do gustu. Użyjemy w nim podłużnych rurek ptysiowych. Te ciasteczka są chrupiące i bardzo smaczne, więc będą świetną alternatywą dla parzonego ciasta o nietuzinkowym kształcie.
Przepis na ciasto bez pieczenia a’la karpatka
Składniki:
700 ml mleka lub napoju sojowego
60 g cukru
2 paczki budyniu bez cukru, każda o masie 40 g
250 g ciasteczek słomek
zimna czarna herbata
300 g miękkiego masła lub margaryny
REKLAMA
Jak widzisz, lista produktów do zrobienia pomysłowego ciasta nie jest długa, a sam proces tworzenia też jest łatwy. Poniżej zamieszczamy prostą instrukcję, dzięki której najlepiej stworzysz deser.
Sposób przygotowania:
Na początku zrób budyń do kremu, gdyż będzie musiał wystygnąć. W mleku lub jego roślinnym zamienniku (200 ml) rozrób proszki budyniowe. W garnku podgrzewaj resztę (500 ml) nabiału. Jak się zagotuje, przelej do niego mieszankę z budyniem. Bez przerwy mieszaj i gotuj przez 2-3 minuty, aż powstanie gęsty krem. Przełóż go do chłodnej miski, aby szybciej wystygł, a potem okryj go folią, by przyklejała się ona do powierzchni budyniu (w ten sposób nie powstanie twarda warstewka). W blaszce wyścielonej papierem pergaminowym umieszczaj nasączone w herbacie rurki ptysiowe. Rozmieść na nich połowę masy wykonanej z zimnego budyniu i masła/margaryny. Poniżej wyjaśniamy jak ją przygotować.
REKLAMA
Obydwa produkty powinny mieć podobną temperaturę, a podczas miksowania, przekładaj budyń małymi porcjami i miksuj tylko do połączenia się produktów. Dzięki temu masa będzie mieć idealną konsystencję. Część umieść na ciastkach, a potem na wierzchu ułóż następną ich warstwę. Przykryj je pozostałą porcją kremu budyniowego i ponownie umieść słomki ptysiowe. Cały deser zabezpiecz folią spożywczą i włóż do chłodziarki, najlepiej na całą noc. Wtedy dobrze stężeje.
Jak serwować deser bez pieczenia przypominający słynną karpatkę?
Frykas doskonale smakuje w towarzystwie popołudniowej filiżanki kawy. Można go też ozdobić polewą czekoladową albo podać na talerzyku z odrobiną bitej śmietany i kilku świeżych malin, truskawek czy borówek.
Czytaj też: Moja babcia dodaje do racuchów 1 składnik. Chwali je cała rodzina