Ciasto na tartę – jak je przygotować, żeby było idealne? Poznaj triki

tarta
fot. Pexels

Tarta to ciasto rodem z kuchni francuskiej. Ma delikatny smak, jest mocno krucha, idealnie nadaje się jako spód do serników i pozostałych ciast, do dań wytrawnych i zapiekanek. Aby tarta zachowała swój specyficzny, okrągły kształt oraz chrupiące brzegi piecze się ją w specjalnej formie. Sprawdź, jak krok po kroku przyrządzić ciasto na tartę.

REKLAMA

Tartę można upiec na słono z mięsem, warzywami i serem, jak i na słodko, z dodatkiem czekolady i owoców. Jest to ciasto, które należy odpowiednio przygotować, bo inaczej wybrzuszy się, zrobi się zakalec, a w efekcie straci swoją delikatność i smak. Do zrobienia tego typu ciasta potrzebna jest specjalna blacha, którą można z powodzeniem kupić w każdym markecie. Aby zapobiec wybrzuszeniu się ciasta w trakcie pieczenia, trzeba obciążyć je białą fasolą.

Przepis na idealną tartę

Składniki:
jajko
250 g mąki tortowej
łyżeczka cukru
40 ml zimnej wody
120 g masła w temperaturze pokojowej
łyżeczka soli
opakowanie białej fasoli do obciążenia ciasta

REKLAMA

Przygotowanie:

Etap 1 – wybór odpowiedniej mąki

Do zrobienia tarty warto użyć mąki typu 450 (mąka tortowa). Wyrabia się ją z oczyszczonych ziaren, które następnie mieli się na bardzo drobny proszek. Tarta dzięki takiej mące będzie lekka, delikatna i puszysta.

REKLAMA

Etap 2 – wyrabianie ciasta

Mąkę należy przesypać na tortownicę lub specjalną matę, w kopczyku stworzyć wgłębienie i wbić tam jajko, dodać sól, cukier i pokrojone, miękkie masło. Potem dolać odrobinę wody i pomału, bardzo starannie wyrabiać ciasto dłońmi. Wyrabianie można zakończyć, gdy składniki dobrze się połączą, a ciasto uzyska należytą konsystencję. Kulę ciasta trzeba zawinąć w folię aluminiową i umieścić w lodówce na 2 godziny.

Etap 3 – przełożenie ciasta do formy

Po rozwałkowaniu kuli ciasta na grubość ok. 3 mm należy nanieść je na blachę do tarty, starannie zagnieść w poszczególnych brzegach na wysokość formy, a pozostałą, wystającą część ciasta odciąć. Formę z ciastem włożyć do chłodziarki na pół godziny.

Etap 4 – przygotowanie ciasta do pieczenia i obciążenie go fasolą

Piekarnik powinien być nagrzany do temp. 190°C, opcja grzania: góra-dół. Blachę z ciastem należy wyjąć z lodówki, ponakłuwać widelcem, aby było bardziej kruche. Na ciasto położyć papier do pieczenia i umieścić sporą ilość białej fasoli. Tartę należy włożyć do pieca i grzać 20 minut. Następnie ściągnąć papier z fasolą i dopiec kolejny kwadrans. Ciasto można wykorzystać do dalszego przyrządzania potrawy.

Podziel się: