Ciasto bez pieczenia to sezonowy przysmak, który zrobi furorę na spotkaniach rodzinnych czy przyjęciach. Żaden łasuch nie przejdzie obok niego obojętnie, bo już sam jego widok rozpala zmysły. Deser czaruje kolorem, zapachem i smakiem. Receptura jest prosta i zrozumiała, więc nie sprawi trudności kuchennym nowicjuszom, a tym bardziej – zapalonym cukiernikom. Podaj malinowe ciasto swoim gościom, a zbierzesz setki pochwał.
Dzisiejsza wersja ciasta malinowego jest jedną z najszybszych. Używa się w niej gotowych biszkoptów z paczki. Jeśli jednak jesteś po czasie lub marzy ci się bardziej „swojski” wypiek, biszkopt przygotuj samodzielnie, a potem przekrój go na 2 blaty. Podczas składania deseru naponczuj obydwie części naparem herbacianym – tak jak w poniższym przepisie. Puszysty i smakowity biszkopt możesz zrobić według tego przepisu.
Przepis na ciasto malinowe bez pieczenia
Składniki:
250 g malin
ok. 200 g biszkoptów
1 szklanka ostudzonej czarnej herbaty
330 ml zimnej śmietanki 30%
45 g cukru pudru
1 torebka galaretki malinowej
250 g serka mascarpone
starta gorzka czekolada do dekoracji
Wykonanie:
Roztop galaretkę w gorącej wodzie, odstaw do wystygnięcia.
Okrągłą formę wyłóż pergaminem. Na spodzie umieść biszkopty namoczone w herbacie.
W zimnym pojemniku ubijaj kremówkę, a podczas miksowania wsypuj stopniowo cukier puder. Potem zacznij dodawać mascarpone – także etapami, bez przerwy ucierając składniki. Odłóż 1/3 powstałej masy do oddzielnego naczynia, a resztę starannie połącz z ostudzoną galaretką.
Połowę malinowej mieszanki rozsmaruj na biszkoptach w tortownicy – zaraz zacznie zastygać, więc trzeba się spieszyć z dalszymi pracami.
Oczyść owoce i rozłóż na masie, którą przed momentem umieściłeś. Całą powierzchnię wyrównaj. Ułóż drugą warstwę ciasteczek namoczonych w herbacie i posmaruj odłożoną wcześniej masą. Deser posyp startą na tarce czekoladą i wstaw do chłodziarki na co najmniej dwie godziny. Możesz też polać go stopioną czekoladą, wszystko zależy od ciebie. Krój ciacho na kawałki i częstuj domowników. Smacznego.