Ciasto z rabarbarem pokocha każdy. To klasyk wśród deserów

ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem ma słodko-kwaśny smak, jest miękkie i bardzo wilgotne. Z pewnością rabarbar wielu osobom kojarzy się z wiosennymi popołudniami. Ta pora roku jest idealna na przygotowanie pysznego deseru, który świetnie sprawdzi się na spotkanie w ogrodzie czy na inne szczególne okazje.

   

Rabarbar – moc witamin i minerałów

Rabarbar jest zasobny w witaminę E, A i C. Ma błonnik, potas i kwas foliowy. Jego nieprzeciętny smak sprawia, że ma ogromne zastosowanie w kulinariach. Nadaje się do zrobienia galaretek, kisieli, kompotów i konfitur. Można przygotować placuszki z dodatkiem tego warzywa – ich smak na pewno Cię zaskoczy. Rabarbar jest też świetnym uzupełnieniem potraw mięsnych lub rybnych. Jednak największą popularnością cieszy się w sezonie wiosennym, kiedy można upiec ciasto ze świeżym rabarbarem. Deser ma wyrazisty, słodko-kwaśny i równocześnie wilgotny smak.

Składniki na ciasto
3/4 szklanki cukru
4 duże jajka
400 g mąki tortowej
4 łodygi rabarbaru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki cukru
6 łyżek oleju roślinnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
250 g roztopionego masła (lub margaryny)

   

Składniki na kruszonkę:
200 g mąki tortowej
100 g zimnego masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki cukru

Przygotowanie:
Umyj rabarbar, pokrój go na mniejsze kawałki, a potem posyp 2 łyżkami cukru. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do naczynia. Oddziel żółtka od białek i wymieszaj je z cukrem białym i waniliowym na aksamitny krem. Nie przestawaj mieszać, stopniowo dodawaj do kremu masło. Potem identycznie postępuj z odłożonym olejem oraz mąką i octem. Ubij białka na sztywną pianę, przełóż je do ciasta i delikatnie zamieszaj szpatułką.

   

Przygotowanie kruszonki:
Wsyp do miski oba cukry, dodaj mąkę i zacznij zagniatać masę. Następnie zrób z niej grudki. Piekarnik nagrzej 180°C, wlej do foremki ciasto i ułóż na nim rabarbar, a wierzch posyp kruszonką. Deser piecz około 60 minut. Po wyjęciu z pieca udekoruj ciasto cukrem pudrem.

     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

→ Obserwuj ShareInfo.pl w Google News