Delikatny łosoś w cieście francuskim – wykwintna przekąska na każdą okazję. Przepis

łosoś w cieście francuskim
fot. screen Youtube / stevescooking

Łosoś to zdrowa i wartościowa ryba, którą poławia się w wodach Bałtyku i Pacyfiku. Hoduje się go także w Norwegii. W sklepach możemy kupić łososia w różnych formach: tuszek, dzwonków, filetów i steków. Rybę znajdziemy też w postaci wędzonej, mrożonej czy w puszce. Można ją usmażyć, ugotować na parze, dusić, piec czy grillować. Łosoś to świetny dodatek do risotto czy sałatek – metod jego zastosowania jest naprawdę dużo. W tym przepisie pokażemy wam, jak przygotować tę wyśmienitą rybę w cieście francuskim.

REKLAMA

Dlaczego warto przyrządzić łososia w cieście?

Łosoś to soczysta ryba, której smak fantastycznie uzupełnia chrupiące ciasto francuskie. Niepowtarzalna jest też konsystencja tej potrawy. Trochę szpinaku, aromatycznych przypraw i mamy naprawdę wykwintną przekąskę! Przekonajcie się sami.

Przepis na łososia w cieście francuskim

Składniki:
100 g sera ricotta
450 gramów szpinaku mrożonego w liściach
1 cebula
ćwierć kostki masła
ok. 600 gramów fileta z łososia bez skóry
1 jajko
arkusz gotowego ciasta francuskiego około 280 g
2-3 ząbki czosnku
pieprz
sól

REKLAMA

Przygotowanie:
Rybę delikatnie posypujemy pieprzem i solą (jeżeli filet jest ze skórą, ścinamy ją). Na głębszej patelni rozgrzewamy porcję masła, wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy przez kilka minut. Dodajemy rozdrobniony czosnek, smażymy minutę, a następnie dorzucamy liście szpinaku (uprzednio rozmrożone). Wszystko przesmażamy, doprawiamy pieprzem oraz solą, zdejmujemy z gazu, łączymy składniki z ricottą, starannie mieszamy. Ciasto francuskie nacinamy w jodełkę, na środku każdego kawałka kładziemy szpinak, a na nim umieszczamy łososia. Składamy paski w kształt jodełki, tworząc proporcjonalny bochenek. Smarujemy go z zewnątrz rozbełtanym jajkiem i wykładamy na papier do pieczenia, a potem do piekarnika. Przekąskę pieczemy w temp. 200°C przez 25-30 minut. Potem wyjmujemy ją, ostawiamy na kilka minut, kroimy w plastry i serwujemy. Smacznego.

Podziel się: