Dodaj jajko do buraków. Rodzina przetrze oczy ze zdumienia

jajko i buraki
fot. screen Youtube / Nur’un Yemek Tarifleri 2

Bez buraków nie istnieje barszcz czerwony, ćwikła z chrzanem, niektóre surówki, a nawet wegetariańskie carpaccio. Ba, z tych warzyw można stworzyć też coś na słodko. Spróbuj dodać do nich jajka i kilka innych dodatków, zmiksuj wszystko i wstaw do piekarnika. Powstanie doskonały wypiek – w sam raz do filiżanki kawy. Gorąco polecamy tę łatwą recepturę na ciasto z burakami. To spełnienie marzeń wszystkich łasuchów.

REKLAMA

Ekstra patent na buraki ćwikłowe

Buraki najczęściej gotujemy, a potem ścieramy na tarce i podsmażamy do obiadu. Wielokrotnie goszczą także w zupie, surówkach i pod postacią soków. To bardzo zdrowe warzywa i warto jeść je tak często, jak tylko się da. Zmniejszają stężenie cholesterolu, wpływają korzystnie na pracę mózgu i podbudowują tkankę kostną. Dostarczają sporo żelaza i magnezu.

Już wiesz, co się stanie, gdy połączysz buraki z jajkami (równie wartościowym składnikiem diety) i paroma innymi składnikami. Otrzymasz nie lada wypiek, którego wyrazista barwa przyciągnie wzrok każdego smakosza. Dużo emocji wywoła sama degustacja ciasta. Dzięki temu przepisowi masz okazję go popróbować.

REKLAMA

Prosty przepis na efektowne ciasto z buraków

Składniki:
3 jajka
3 buraki
300 g mąki
100 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 litry wody
6 łyżek cukru
1 łyżka masła
1 szklanka mleka
pół szklanki wody
⅓ tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
Najpierw gotujemy buraki przez mniej więcej 60 minut, a później je obieramy, kroimy w talarki i wrzucamy do naczynia. Wbijamy jajka i blendujemy produkty, w międzyczasie łącząc je z cukrem i mlekiem. Nadal mieszamy, a po chwili dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Kontynuujemy miksowanie. Formę smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką. Przelewamy buraczaną masę i wkładamy formę do piekarnika. W temperaturze 180°C pieczemy deser przez godzinę.

REKLAMA

Robimy polewę czekoladową. Gorzką czekoladę roztapiamy w rondelku wraz z mlekiem. Gdy ciasto się upiecze, nanosimy ją na wierzch. Ciasto buraczane dzięki glazurze wygląda olśniewająco, a po przekrojeniu prezentuje się wprost wybornie. Jest dobrze wyrośnięte, wilgotne i smakowite.

Podziel się: