Naleśniki z dodatkiem piwa to idealny pomysł na deser. Ciasto naleśnikowe jest wtedy bardziej puszyste i delikatniejsze od tych tradycyjnych. Warto je zrobić, bo mają niecodzienny smak i są bardzo chrupiące, poznaj przepis!
Naleśniki można robić na wiele sposobów, wiele osób zna przepisy z dodatkiem wody gazowanej lub proszku budyniowego, ale czy słyszeliście o piwie? Okazuje się, że dzięki niemu wychodzą naprawdę smaczne. Są wręcz idealnie miękkie, elastyczne i puszyste!
Naleśniki z dodatkiem piwa – przepis
Składniki:
» 280 g mąki pszennej – 1 i 2/3 szklanki
» 1 szklanka piwa np. Warka Radler Cytrynowe 0.0%
» 1 szklanka mleka
» 4 łyżki masła
» 2 średnie jajka
» opcjonalnie: łyżeczka cukru i szczypta soli
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę, następnie wlej mleko i piwo, a potem dodaj roztopione wcześniej masło. Dodaj jajka i wszystko zmiksuj mikserem, aż masa będzie gładka i bez grudek.
Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni i podawaj je z ulubionymi dodatkami, na przykład z czekoladą, owocami, bitą śmietaną lub dżemem.